dilluns, 19 de juny del 2017

La marjal s'ha convertit en un gran abocador incontrolat

L'Associació Muntanyeta dels Sants ha participat en el projecte LIBERA, una iniciativa de SEO Birdlife que pretén posar fre a les conseqüències que la basura està provocant als espais naturals.
Un dels llocs elegits per la Societat Espanyola d'Ornitologia va ser la marjal de Sueca, pel seu alt valor paisagístic i mediambiental i pels greus problemes que travessa en l'actualitat.

I allà que anàrem, pedalejant, per no embrutar més la marjal, al punt de trobada, la sèquia de la Socarrada, on ens vam juntar amb altres voluntaris per treure els residus d'una zona situada al Parc Natural de l'Albufera.

 
Entre tots, extraguérem brutícia en una superfície d'una hectàrea, gràcies a la feina extraordinària d'una quinzena de voluntaris entusiastes que gaudírem de passar una estona en la natura compartint experiències amb altres companys i alliberant la terra de la contaminació provocada per la inconsciència humana.


 




Es recolliren un total de una dotzena de bosses grans d'escombraries, per tant s'estima podrien trobar-se 90.000 bosses de residus esparcides pel terme de Sueca. Entre les deixalles arreplegades es troben majoritàriament envasos de plàstic i llaunes de refrescos, i també envasos de material fitosanitari.

 


Ens trobem davant d'una situació alarmant, ja que la marjal s'ha convertit en un gran abocador incontrolat. Cada dos metres trobem una llauna, una botella, o una sabata. D'aquesta manera, els residus es van degradant, afectant a les propietats del sòl, i als cultius, repercutint en definitiva en la nostra salut. També és un problema per a la biodiversitat, suposant una amenaça per a la vegetació i per a les aus que habiten en la marjal. Així mateix, aquesta problemàtica afecta al paisatge de la zonai disminueix el seu valor mediambiental.





Així, més que accions puntuals, necessitem una estratègia que contemple accions de neteja, accions d'educació i voluntariats ambientals, campanyes de conscienciació ciutadana, la instauració d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos domèstics (SDDR), i mesures que propícien la devolució dels envasos de material fitosanitari. Amb totes aquestes accions, de segur que gaudiríem d'una marjal molt més neta.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada